Kako odgoditi preranu ejakulaciju

Prerana ejakulacija je problem kod kojeg partner tijekom spolnog odnosa ejakulira prijevremena koje je potrebno za seksualno zadovoljenje oba partnera. Najčešće se karakterizira kao ejakulacija u roku od jedne minute od početka penetracije koja se javlja kontinuirano kroz duži period i time uzrokuje frustracije i izbjegavanje seksualnih aktivnosti. Radi se o problemu s kojim se muškarci nerijetko susreću, a obzirom da i danas predstavlja tabu temu, uzrokuje i niz drugih problema kao što su problemi u seksualnim aktivnostima, u odnosu s partnerom, sa samopouzdanjem.

Kako biste se lakše nosili s ovim problemom potrebno je upoznati se sa mogućim uzrocima (kako biste ih lakše otklonili) i načinima koji mogu pridonijeti odgađanju ejakulacije te istražiti koji od tih načina najbolje odgovaraju za vas. Postoji nekoliko načina kojima se može utjecati na odgađanje ejakulacije od kojih najučinkovitije opisujemo u nastavku.

Stani-kreni tehnika

Kada tokom spolnog odnosa osjetite da orgazam neposredno predstoji i da dolazite do točke u kojoj vrhunac nećete moći spriječiti, zaustavite se, nekoliko puta duboko udahnite te usmjerite pažnju na nešto sasvim drugo sve dok se seksualno uzbuđenje ne smanji. Nakon toga nastavite s odnosom kada osjetite da ste spremni. Ovu tehniku možete upotrijebiti i više puta tijekom odnosa.

Masturbacija prije seksualnog odnosa

(najčešće 1 do 2 sata prije odnosa) Na ovaj način seksualna stimulacija neće biti toliko jaka što pomaže u odgađanju ejakulacije, odnosno time u produljenju trajanja seksualnog odnosa. No, potrebno je utvrditi koliko prije seksa je potrebno masturbirati kako bi ono imalo učinka u odgodi ejakulacije jer ukoliko protekne premalo vremena između masturbacije i seksa, seksualni nagon možda neće biti dovoljan za prakticiranje seksualnih aktivnosti, a ukoliko protekne previše vremena, masturbacija neće više imati učinka na odgodu ejakulacije te je stoga potrebno unaprijed utvrditi koji vam vremenski razmak odgovara.

Isto tako, i inače tijekom masturbacije možete vježbati kontrolu nad ejakulacijom tako da vodite računa da prilikom masturbacije svjesno razmišljate i pokušavate usmjeriti pažnju na odgađanje ejakulacije.

Squeeze tehnika

Kao i kod stani-kreni tehnike, zaustavite se kada tijekom spolnog odnosa osjetite da orgazam neposredno predstoji i pritisnite područje ispod glavića tako da vršite pritisak na mokraćnu cijev i time spriječite ejakulaciju. Pritisak držite sve dok se seksualno uzbuđenje ne smanji kako biste mogli
nastaviti sa seksualnim odnosom. Također, vaš partner/partnerica ovu tehniku može poduzeti umjesto vas. I ovu tehniku možete upotrijebiti i više puta tijekom odnosa.

Korištenje kondoma

Korištenje kondoma u seksualnom odnosu smanjuje osjetljivost, a time i stimulaciju što pomaže u produljenju seksualnog čina, odnosno dostizanju vrhunca obzirom da kondom stvara svojevrsnu barijeru između vas i vašeg partnera. Deblji kondomi su učinkovitiji za ovu svrhu. No, za ovu svrhu
postoji i posebni kondomi za odgađanje ejakulacije koji sadrže lubrikant sa lokalnim anestetikom koji time još više smanjuju osjetljivost pa tako i stimulaciju.

Uporaba krema za odgodu ejakulacije

Kreme za odgodu ejakulacije sadrže posebne sastojke koji smanjuju osjetljivost penisa i time mogu produžiti seksualni odnos. Najčešće se stavljaju na glavić penisa jer je ispunjen živcima, a time i najosjetljiviji. Prilikom uporabe provjerite da li su kreme kompatibilne s kondomima i nanesite ih
prema uputama s pakiranja kako bi se krema stigla upiti prije odnosa i kako se ne bi prenijela na partnericu/partnera.

Dugi načini kojima se utječe na ejakulaciju

Jačanje mišića dna zdjelice (vidjeti članak „Znate li vježbe za bolju erekciju?“), promjena poza (kako bi se smanjio seksualni nagon), promjena načina izvođenja seksualnih aktivnosti poput usporavanja ili produljenje/skraćivanje predigre, korištenje lokalnih anestetika koji smanjuju osjetljivost penisa, farmakoterapija po preporuci liječnika, promjena načina života jer uzrok preuranjene ejakulacije može biti konzumacija alkohola i opojnih droga.

Stručna seksualna savjetovanja također su korisna radi razumijevanja ovog problema, njegova uzroka, rješavanja emocionalnih problema u vezi s tim (poput osjećaja krivnje, srama ili nezadovoljstva) te upoznavanja s načinima koji ovaj problem olakšavaju, a korisna su i radi toga što je uzrok problema s preranom ejakulacijom nerijetko duševne prirode poput stresa, anksioznosti, depresije i sl.

Uzrok ovog problema nije jedinstven, a niti različite tehnike ne utječu jednako na svakoga obzirom da i tijelo i um različito reagiraju na različite podražaje i zato je važno istražiti načine rješavanja ovog problema koji vam individualno najbolje odgovaraju. Zapamtite i da traženjem pomoći od stručnih osoba možete doći do najefikasnijih rješenja. Posvetite se ovome problemu, budite dosljedni u provođenju tehnika koje ste utvrdili da vam odgovaraju, posvetite se i svom duševnom i mentalnom zdravlju koje često kumuje ovome problemu i time ćete poboljšati kontrolu u dostizanju orgazma te ćete tako poboljšati vlastito seksualno iskustvo.