Erektilna disfunkcija

Erekcija je stanje u kojem se penis puni krvlju, a erektilna disfunkcija je poteškoća u dostizanju ili održavanju erekcije kako bi se seksualni odnos mogao izvršiti. Ukoliko osoba rijetko ili uopće ne može postići erekciju prije spolnog odnosa ili ju tijekom odnosa ne može održati ili je za njeno održanje potrebno puno stimulacije, tada govorimo o erektilnoj disfunkciji. Ovaj se problem kod muškaraca javlja sve češće, pa i u sve ranijoj dobi života, što je posljedica današnjeg stresnog i nekvalitetnog načina življenja. Učestalost ovog problema svakako raste s dobi. Može se pojaviti kao privremeno i bezazleno stanje koje eventualno utječe na samopouzdanje i odnose s drugima, ali također može ukazivati i na ozbiljne zdravstvene probleme koji zahtijevaju liječenje pogotovo ako se stanje kroz duže vrijeme ne popravlja, poput bolesti srca i krvnih žila. Obzirom na tu mogućnost, kontrola liječnika (u pravilu endokrinologa, urologa i psihijatra) je važna radi postavljanja dijagnoze i liječenja.

Uzroci

Najčešći uzročnici ovog problema jesu određeni zdravstveni problemi kardiovaskularnog, živčanog i endokrinog sustava zbog kojih je otežan protok krvi u penis. Neki od uzročnika su visoki krvni tlak, ateroskleroza, aritmija, srčane bolesti, peyronijeva bolest, multipla skleroza, parkinsonova bolest, demencija, moždani udar, bolesti kralježnice i mozga, dijabetes tipa 2, hormonalni poremećaji, bolesti štitnjače, a također se erektilna disfunkcija može javiti kao posljedica operativnih zahvata i zračenja u području zdjelice. No, nerijetko je uzročnik povezan i sa psihom i duševnim stanjem poput depresije, anksioznosti, a također i problemima sa samopouzdanjem glede seksualnih aktivnosti i slično. Erektilna disfunkcija često jest rezultat kombinacije više uzročnika, recimo, ako i postoji neki od zdravstvenih problema koji stvaraju poteškoće sa erektilnom disfunkcijom, problem postaje teži ukoliko se umiješaju psihološki problemi u vezi s tim. Svakako uzmite u obzir postojanje nekih okolnosti koje mogu dovesti do pojave ovoga problema, a na koje možete utjecati, kao što su pušenje, konzumacija alkohola i droga, stres i duševno stanje, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti, nekvalitetan san i ishrana, korištenje nekih lijekova poput onih za povišeni krvni tlak, zatim antihistaminici, antidepresivi, antipsihotici i anksiolitici.

Kao što je ranije navedeno, važno je kontaktirati liječnika zbog toga što erektilna disfunkcija može ukazivati na neka ozbiljna zdravstvena stanja koja zahtijevaju liječenje. Također, takva stanja mogu biti uzrok erektilne disfunkcije, a samo liječenje uzroka može time biti rješenje problema s erektilnom disfunkcijom. Pored terapije propisane od strane liječnika po postavljenoj dijagnozi, poput oralne terapije, hormonalne terapije, psihološke terapije te kirurških zahvata, postoji nekoliko načina koji mogu pridonijeti rješavanju ovog problema. Prije svega, potrebno je uvesti promjene u načinu života te voditi računa o fizičkom i psihičkom zdravlju. Također, seksualne igračke s vibracijom mogu pomoći pri stimulaciji kako bi se lakše dostigla erekcija. Postoje i pumpe za penis kao vakumski uređaj koji funkcionira tako da se, nakon što se postavi na penis, pumpanjem i stvaranjem vakuuma, penis puni krvlju. Kako bi se krv u penisu zadržala, na korijen penisa postavlja se prsten. Osobe koje nemaju erekciju, koriste strap-on pojaseve s utorom kako bi prakticirale spolni odnos, na način da se penis umeće u utor za penetraciju. Dizajnirani su tako da budu ugodni za nošenje te se mogu razlikovati po specifikacijama pa tako postoje i oni koji imaju funkciju vibriranja.

Ukoliko se susretnete s ovim problemom, ne očajavajte. Različiti su uzroci erektilne disfunkcije, pa time postoje i različita rješenja. Uz pozitivan stav istražite uzrok problema, istražite moguća rješenja kako biste došli do onog koje odgovara vama, te svakako imajte na umu da podizanje kvalitete života ima veliku važnost kada je u pitanju erektilna disfunkcija.