Problemi s kojima se žene susreću: Menopauza, suhoća vagine i ostali ženski problemi

Spolni odnos dio je naših života i sastavni je dio svake intimne veze. Osim reprodukcije, volimo ga jer svrha mu je i međusobno povezivanje, uživanje, prepuštanje, opuštanje, a neki ga koriste i za takozvani “pomirbeni sex”. Sve u svemu, svi ćemo se složiti – ljepše nam je s njime nego bez njega. No nažalost, kako to često i biva, ono što nam je ugodno, ponekad zna stvarati i neugodu. Gotovo da ne postoji nijedna spolno aktivna žena da se barem jednom nije susrela s nekim od ženskih problema.

Postoje mnoge, nazovimo ih “smetnje” s kojima se susrećemo i koje nas sputavaju da se opustimo i doživimo sve to lijepo što smo upravo nabrojali. Problemi od suhoće vagine, menopauze, vaginalnih infekcije, svrbeži, vaginizma, boli za vrijeme odnosa, neugode i peckanja…ako ovako izgleda vaša povijest pretraživanja u Google-u, znajte da se preko 75 posto žena u određenom razdoblju života suoči s barem jednim od nabrojanih simptoma.

Ženski libido

Iako se vjeruje u suprotno, niska seksualna želja zapravo je vrlo česta pojava kod žena, a razlog zapravo i nema veze s biologijom. Stres, nezadovoljstvo, sram, nelagoda, razna krizna razdoblja ii manjak samopouzdanja samo su neki od “ubojica” želje za sexom kod većine žena. A s obzirom da su ti razlozi raznoliki, bilo bi najmudrije krenuti s onim za koji nam je ponekad potrebno najviše volje i hrabrosti, ali zato nerijetko ima sposobnost instant rješavanja pojedinih problema, a to je, iako vrlo podcijenjen, tzv. “goli razgovor”, odnosno izreći svoj problem na glas svome partneru ili drugoj osobi od povjerenja. 

Suhoća vagine i seks

Suhoća vagine neugodna je i vrlo iritirajuća pojava, a ponekad nepovoljno utječe i na sex. Bol prilikom penetracije, svrbež, crvenilo, moguće ranice zbog nedovoljne lubrikacije vagine samo su neki od simptoma izazvanih suhoćom vagine.

Kako se riješiti suhoće vagine?

Osim što ćete otići na ginekološki pregled kako bi ginekolog napravio dodatne pretrage, podsjećamo vas da su lubrikanti veoma preporučljivi za suhoću vagine. Prilikom odabira lubrikanta, obratite pažnju da lubrikant ne sadrži boje, parfeme i biljne ekstrakte jer bi to moglo izazvati iritaciju, dok preparati poput mineralnih ulja i vazelina mogu oštetiti kondome li dijafragmu pa imajte i to na umu. Stoga preporučujemo lubrikante na bazi vode

Više o lubrikantima pročitajte na našem blogu lubrikanti

Seks tijekom menopauze 

Menopauza je prirodan proces završetka reproduktivnog životnog vijeka kod žena. Sa sobom nosi neke ugodne ali i neugodne promjene. Promjena raspoloženja, valunzi, glavobolje, umor, suhoća rodnice i pad libida samo su neke od manje ugodnih promjena koje znaju biti izražene tijekom menopauze, ali su svakako prirodne i potpuno normalne u ovoj životnoj dobi.

Neke od vas lagano prolaze kroz ovaj životni period, dok brojne imaju neke od nezgodnih i ponekad vrlo neugodnih simptoma. 

Većina žena zabrinuta je za seksualni život tijekom menopauze, ali evo što svi seksualni terapeuti preporučuju za neometano uživanje u spolnim aktivnostima:

  • redovito vježbajte zdjelične mišiće
  • korištenje lubrikanata
  • razgovor s partnerom
  • uzimanje dovoljno tekućine
  • Kegelove vježbe