Što je libido i kako ga povećati?

Libido bismo mogli definirati kao nagon za seksualnim aktivnostima, kao spolnu čežnju i otvorenost ili kao raspoloženost za seks na umnoj razini. Isto kako razlikujemo apetit od osjećaja gladi, tako razlikujemo libido od seksualnog uzbuđenja, što je zapravo seksualni nagon na fizičkoj, tjelesnoj razini (erekcija kod muškaraca, ovlaživanje kod žena). Premda ih se često pogrešno poistovjećuje, libido i seksualno uzbuđenje su često međusobno povezani te utječu jedan na drugog, no mogu se doživjeti samostalno i neovisno od drugog.

Spontani i responzivni libido

Razlikujemo dvije vrste libida, spontani i responzivni. Spontani je onaj koji se javlja sam od sebe, bez ikakvih vanjskih podražaja, a kod nekih je osoba jače izražen. Do njega često dolazi u tinejdžerskoj dobi s „divljanjem“ hormona ili na početku ljubavne veze. Responzivni se pak, s druge strane, javlja kao odgovor na vanjske i unutarnje podražaje. Primjera radi, na početku ljubavne veze, u pravilu, prevladava spontani libido, a nakon nekog vremena počinje prevladavati responzivni libido. Prepoznavanje kojoj vrsti libida ste podložni može Vam pomoći u  njegovom poticanju i kontroli što svakako pridonosi rješavanju problema s libidom između Vas i Vašeg partnera.

Razina libida se razlikuje od osobe do osobe, ona ovisi o kombinaciji različitih faktora koji na libido utječu zbog čega se ta razina konstantno mijenja, stoga, ne postoji normalna razina libida.

Različiti faktori koji utječu na libido su socijalne, biološke i psihološke prirode poput (ne)zadovoljstva u ljubavnoj vezi, hormonalnih promjena (često je kod žena u periodu ovulacije libido veći, a u periodu krvarenja manji, također, znanstvena istraživanja pokazuju korelaciju između razine testosterona i razine libida), zatim umora, zdravstvenih problema, nuspojava lijekova, anksioznosti, depresije i stresa, pa i samopoštovanja te negativnih stavova o seksu. Važno je uzeti u obzir psihološki, mentalni faktor jer on igra veliku ulogu u razini libida koju doživljavate obzirom da se radi o mentalnoj želji.

Premda nizak libido obično nije problematičan, može utjecati na odnose i na samopouzdanje.

Uzrok smanjenog libida

Da biste povećali smanjeni libido, potrebno je naći uzrok niske razine libida. Najčešće se otklanjanjem samog uzroka niskog libida, poput stresa, neispavanosti, nezadovoljstva u vezi, vraća ponovna želja za seksom. Nadalje, treba uzeti u obzir da fizička tjelovježba pojačava protok krvi u tijelu, pa tako i na genitalnom području, što utječe na povećanje libida.

Dakako, uredan i zdrav način života mnogo pridonose povećanju libida, stoga svakako treba poraditi na kvaliteti spavanja, redovitoj tjelovježbi i zdravoj prehrani. Neke od zdravih namirnica za koje se smatra da jačaju, odnosno sprječavaju smanjenje libida su maca, ginko biloba, crveni ginseng, piskavica, banana, avokado, pistacija i smokva.

Manja količina alkohola može povećati razinu libida jer stvara osjećaj opuštenosti i povećava samopouzdanje, no pripazite s količinom alkohola koju konzumirate obzirom da veće količine alkohola otežavaju mogućnost dostizanja orgazma, a dugotrajna i kontinuirana konzumacija alkohola dovodi do problema s erektilnom disfunkcijom.

Posvetite se samima sebi, traženju unutarnjeg mira i oslobađanju od stresa, potražite načine koji će Vam pomoći u povezivanju sa vlastitim tijelom i u stvaranju bolje slike o samima sebi, a svakako se usredotočite na osjećaj zadovoljstva tijekom seksa.

Fizička intimnost može dovesti do seksualnog uzbuđenja, a time i do povećanja libida. Predigra ima važnu ulogu jer uvelike utječe na kvalitetu seksualnog iskustva. Uvođenje seksualnih igračaka u spavaću sobu svakako pridonosi podizanju strasti, pa tako i libida.

Problem niskog libida u ljubavnoj vezi može biti dobar indikator problema i u samome odnosu. Narušena emocionalna bliskost s partnerom i nerazriješeni sukobi utječu na seksualnu želju što se, između ostalog, rješava radom na poboljšanju odnosa. Razmotrite načine zajedničkog provođenja kvalitetnog vremena, otvoreno komunicirajte sa svojim partnerom te unaprijed planirajte zajedničke aktivnosti. Također, razgovori sa psihoterapeutom, pa i seksualni terapeutom mogu biti od velike pomoći u rješavanju problema niske razine libida obzirom na njihovo specijalizirano znanje u rješavanju uzroka koji utječu na seksualnu želju.

Obzirom je svatko od nas različit te da na libido svakog od nas utječu različiti faktori, svatko bi trebao istražiti što mu za poticanje libida najviše odgovara.