Vodič kroz BDSM za početnike

Ukoliko se sramite „prljavih“ misli koje uključuju grublji seks ili igranje uloga i zbog njih se pitate je li s vama sve u redu, tu smo da vas umirimo. Stručnjaci tvrde da se ovdje radi samo o fetišu, a ne o sklonosti nasilju ili nečemu sličnome. Svatko se od nas razlikuje u tome što nas uzbuđuje, stoga nije neuobičajeno da neki od nas preferiraju stimulaciju putem boli u nekoj mjeri, odnos dominacije i podređenosti, role play ili što drugo.
BDSM je vrlo širok pojam koji obuhvaća čitav spektar seksualnih aktivnosti koje najčešće uključuju igranje uloga, prakticiranje moći i kontole na različite načine. Kako bismo ovaj pojam lakše obajsnili, pojasnit ćemo što se krije iza kratice BDSM:

Bondage and Discipline (vezivanje i disciplina)

Podrazumijeva vezivanje lisicama, trakama, konopima, remenjem i sl. te provođenje discipline od strane dominanta prema podređenom davanjem naredbi, kažnjavanjem zbog nepodvrgavanja pravilima ili neizvršavanja zapovijedi ili pak nagrađivanja zbog dobrog ponašanja.

Dominance and Submission (dominacija i podređenost)

Ovdje se radi o odnosu između osoba u kojoj dominant ima moć i kontrolu nad podređenim provođenjem discipline te upravljanjem scenom dok podređeni kao poslušan pristaje na takvu dominaciju.

Sadism and Masochism (sadizam i mazohizam)

Odnosi se na davanje i primanje boli kao vid seksualne stimulacije između dominanta i podređenog. Pritome bol koja se nanosi odnosno prima ne mora nužno biti fizička.

BDSM je toliko širok pojam da ne mora nužno uključivati seksualni odnos. To može biti odnos koji uključuje komponente poput dominacije ili kontrole između podređenog i dominanta pa i izvan spavaće sobe. Isto tako, niti igračke poput bal gagova, bičeva ili užadi nisu potrebne da bi se određena praksa smatrala BDSM-om.

U BDSM-u se seksualne prakse nazivaju scenama te se odvijaju prema prethodnom dogovoru, odnosno scenariju. Ono što će se prakticirati mora se unaprijed i isplanirati i/ili barem dogovoriti granice, što je poželjno, a što je zabranjeno. Za napomenuti je da osobe koje skupa prakticiraju BDSM ne moraju nužno uvijek biti u istim ulogama, odnosno osoba koja u je u jednoj sceni bila dominant u idućoj može biti podređeni, a sve prema onome što osobama pruža zadovoljstvo u tom trenutku. Naravno, postoje i oni kojima bivanje u određenoj ulozi ne pruža seksualno zadovoljstvo.

Sigurnost na prvome mjestu

Ono što čini osnovu BDSM-a i ono o čemu svakako treba voditi računa prilikom prakticiranja BDSM-a jest sigurnost koja podrazumijeva potpuno povjerenje između partnera i dobru komunikaciju, potpuno slobodan pristanak, poštivanje dogovorenih granica te uporabu
sigurnih riječi. Partneri koji prakticiraju BDSM moraju imati potpuno međusobno povjerenje jer bi ovdje zlouporaba povjerenja mogla biti vrlo opasna. Osobito pripazite s kime se upuštate u BDSM iskustvo. Također, komunikacija je ključna kako bi se scena odvila na obostrano zadovoljstvo. Partneri stoga trebaju najprije potpuno jasno iskomunicirati scenarij, ono što bi u sceni željeli doživjeti, na koji način i do koje granice kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja koja bi loše utjecala na BDSM iskustvo. Pogotovo ukoliko ste početnici, razgovarajte i nakon odrađene scene kako biste za ubuduće znali u kojem se smjeru kretati, što vašem partneru i vama odgovara više, a što manje, što biste iduće htjeli isprobati, a što ste otkrili da vam nikako ne bi odgovaralo. Razgovor mora biti potpuno iskren i otvoren. Što kvalitetnije razgovore vodite, bit ćete zadovoljniji iskustvom koje ćete doživjeti. Prije nego se upustite u BDSM scenu svakako sa partnerom dogovorite sigurne riječi kojima ćete si moći međusobno signalizirati da s određenom radnjom želite stati, promijeniti tempo ili da želite da se određena radnja nastavi. Odaberite jednostavne riječi koje ne biste inače koristili tijekom odnosa kako ne bi došlo do nesporazuma.

Osoba koja se nalazi u ulozi dominanta provodi dogovorenu scenu obzirom da mu je podređeni partner predao kontrolu. No, dominant kroz prakticiranje moći i kontrole mora voditi računa o podređenom partneru, o njegovoj dobrobiti i o zadovoljenju njegovih potreba te se time voditi. Dakle, mora voditi računa da provodi i volju podređenog partnera te je za njega odgovoran, stoga možemo reći da je zapravo podređeni partner onaj koji je pasivno i posredno dominantan.

Oprema koja vam može koristiti

Na tržištu postoje razne seksualne igračke i seksualna pomagala koja BDSM igru mogu itekako obogatiti i stvoriti još jači doživljaj uloge u kojoj se nalazite. Isto tako, ona nisu nužno potrebna da bi se BDSM scena odigrala, odnosno, BDSM scena se može odviti i bez ikakvih pomagala. Birajte igračke prema zajedničkim preferencijama i u skladu s razvojem vlastitog BDSM iskustva. Nešto što isprva nećete izabrati ćete, nakon razvoja vlastitih preferencija kroz iskustvo, htjeti isprobati, naravno, s poštovanjem, uz dogovor i pristanak partnera. U nastavku vam donosimo preporuke za igračke i pomagala koja mogu olakšati ulazak u BDSM svijet.

Povezi za oči i maske

Ova su pomagala izvrstan odabir za početnike, a služe kako bi se osjet vida ograničio ili u potpunosti isključio. Time se postiže jača stimulacija zbog osjećaja nepredvidivosti i uzbuđenja, a svakako partnere povezuje zbog davanja i primanja povjerenja kroz ovakav vid tajanstvenosti.

Bičevi, peruške i paddle

Stimulacija ovim igračkama jest česta u BDSM scenama. Nijima se postiže senzualna stimulacija draškanjem peruškom po različitim mjestima na tijelu ili grublja stimulacija udaranjem i peckanjem bičevima ili paddleom.

Harness

Remenje po tijelu najčešće od kombinacije kože i metala koje daje seksualno uzbudljiviji izgled u BDSM scenama, bilo da ga nosi podređeni ili dominant. Također, harness može služiti i za ograničavanje kretnji.

Ogrlice i povodci

Najčešće služe za igranje scena u kojoj je dominacija kroz posjedovanje i kontrolu podređenog jako izražena.

Lisice, trake, konop, setovi za vezivanje

Vezivanjem različitim pomagalima pojačava se osjećaj kontrole dominanta te osjećaj bespomoćnosti podređenog što doprinosi boljem odigravanju scena.

Štipaljke za bradavice i klitoris

Štipaljke vrše pritisak na ove erogene zone i time pružaju senzualnu ili bolnu stimulaciju ovisno o jačini pritiska štipaljke. Na tržištu se mogu pronaći štipaljke sa podesivim pritiskom što je idealno za početnike. Često su obogaćene različitim ukrasima pa i lancima čijim povlačenjem dolazi do dodatnog podražaja i seksualnog uzbuđenja što je svakako dobrodošlo u BDSM scenama.

Ball gag

Kugla s rupama za disanje ili bez njih koja se stavlja u usta čime sprječava osobu koja ju nosi da govori i tako povećava osjećaj podređenosti.

Vaginalne kuglice i analni čepovi

Ove su seksualne igračke u BDSM-u koristan alat za prakticiranje dominacije i moći, a da pritom pružaju seksualno zadovoljstvo.

Kostimi

Kod igranja uloga prema BDSM scenariju, kostimi mogu mnogo pridonijeti u stvaranju doživljaja koji se u sceni želi postići. Ne zanemarite značaj kostima i uživite se u ulogu koju igrate.

Bondage set

Na tržištu već postoje paketi BDSM opreme za početnike koji najčešće uključuju povez za oči, ball gag, bič, lisice i sl. Paketi se razlikuju po sadržaju tako da sudionici BDSM igre mogu pronaći onaj koji im odgovara.

Lubrikant

Uvijek preporučujemo korištenje lubrikanata koji u svakoj igri podižu razinu užitka. Možete pronaći lubrikante s različitim stimulirajućim efektima poput lubrikanata različitih okusa ili s učinkom zagrijavanja, ili pak bijelih lubrikanata koji stvaraju dojam sperme. Također, ne zaboravite dezinficirati igračke i opremu koju ste koristili tokom seksualnog odnosa i skladištiti ih na pravilan način.

Zakoračite u BDSM svijet i kroz njega istražite vlastita seksualna zadovoljstva i fantazije. Ako se prakticira na pravilan način, omogućava stvaranje povezanijeg, dubljeg i intimnijeg odnosa sa partnerom. Zato ne zaboravite pridržavati se mjera sigurnosti. Kvalitetna komunikacija, povjerenje,
slobodan pristanak, postavljanje i poštivanje granica su od ključne važnosti. Poslužite se seksualnim igračkama, drugom opremom i kostimima koji uvelike pridonose ostvarenju užitaka kroz igranje BDSM scena.