Što trebate znati o swinganju?

Parovi u pravilu imaju zatvorenu vezu i isključivo međusobno dijele seksualne užitke, no neki su parovi pronašli seksualni užitak u dijeljenju svog partnera s drugim parovima – u swinganju. Radi se o dobrovoljnoj razmjeni partnera u seksualnim aktivnostima. Koliko god je swinganje uobičajeno tabu tema, s druge strane, mnogi koji se u takve aktivnosti upuštaju u tome i uživaju.


Swinganje se može prakticirati na različite načine, od gledanja do grupnog seksa.

Oblici swinganja

 • Full swap – potpuna razmjena partnera između dva para u seksualnom odnosu
 • Soft swap – razmjena partnera između dva para bez penetracije (npr. dodirivanje, ljubljenje, oralni seks)
 • Miješano swinganje – seksualni odnosi među parovima različitih seksualnih orijentacija i spolova
 • Grupni seks – više od dva para sudjeluju međusobno u seksualnim aktivnostima
 • Orgije – veći broj ljudi sudjeluju u seksualnim aktivnostima zajedno
 • BDSM swinganje – swinganje uz korištenje BDSM tehnika


Obzirom da nepozvani gosti u pravilu nisu dobrodošli, potrebno je povezati se u neku od swingerskih zajednica. Parovi koji žele iskusiti ili već prakticiraju swinganje se međusobno povezuju u swingerskim klubovima ili privatnim zabavama, preko poznanstava, putem oglasa na internetskim portalima na kojima se swingeri uobičajeno oglašavaju, ili pak međusobnim prepoznavanjem uživo putem simbola. Simbole najčešće koriste u vidu nakita (uobičajeno na nožnim prstima ili palcu), tetovaža, naljepnica na braniku automobila ili ukrasa u dvorištu kuće (poput vrtnih patuljaka, pampas trave te ljubičastih i ružičastih ukrasa). Simboli mogu olakšati početak razgovora, također se pomoću njih lako mogu izraziti određeni afiniteti bez verbalnog objašnjavanja. Neki od simbola koje koriste su ananas okrenut naopako što znači traženje novih partnera, simbol ključa i brave predstavlja „otključavanje“ novim partnerima i iskustvima, simbol jednoroga označava biseksualnu osobu otvorenu za priključivanje paru u seksualnim aktivnostima, crni prsten na desnoj ruci također označava otvorenost prema swingerskoj zajednici.


Swingerski su parovi zapravo monogamni parovi u romantičnom smislu, unatoč seksualnoj otvorenosti prema drugima koju prakticiraju uvijek u dogovoru i zajedno sa svojim partnerom. U pravilu se radi o dugotrajnim stabilnim parovima kojima ovakav lifestyle unosi svježinu u vezu i potiče strast. Parovi početnici najčešće započinju sa soft swap-om kao postavljenom granicom, nakon čega se granice seksualnih aktivnosti razvijaju.

Swinganje se najčešće prakticira na privatnim zabavama organiziranima od strane nekog od sudionika. Na takvim zabavama mogu sudjelovati samo pozvani gosti, a uobičajeno sudjeluju dva para ili čak nekoliko desetaka parova. Takve zabave najprije započinju druženjem te međusobnim upoznavanjem. Također, od važnosti je pridržavati se nepisanih pravila koja se mogu razlikovati u više swingerskih zajednica, a neka od generalnih su:

Pravila

 • Pridržavati se unaprijed postavljenih granica drugih sudionika
 • Korištenje kondoma
 • Pristanak svog partnera i drugog para za upuštanje u seksualne aktivnosti
 • Higijena
 • Diskrecija
 • Priključivanje seksualnoj aktivnosti samo na poziv
 • Priključivanje nije nužno, uvijek se može odbiti

Swinganje sa svojim partnerom moguće je isključivo uz potpuno međusobno povjerenje i poštovanje, ono vezu može ojačati, ali i dovesti do prekida. Ukoliko s partnerom razmišljate o upuštanju u svijet swinganja, zapamtite – sva seksualna istraživanja s partnerom uvijek podrazumijevaju dogovor. Prilikom razgovora budite otvoreni i iskreni prema svome partneru te odredite granice koje vam oboma odgovaraju.

Također, nipošto se u takve seksualne aktivnosti ne biste trebali upuštati da biste zadovoljili partnera, već jedini motiv kojim biste se trebali voditi jest zadovoljiti sebe.